Je kunt iemand wel voor het hoofd kijken maar niet in het hoofd.

Deze uitspraak deed mijn vader altijd. Het zal wel een beetje een Limburgse uitdrukking zijn. Wat hij in ieder geval bedoelde is, dat je nooit precies weet wat een ander denkt of hoe hij zich voelt.

Onlangs vertelde iemand me hoe het voelde om een hyperventilatie aanval te hebben. Hoe je het gevoel hebt dat je acuut een hartinfarct krijgt en totaal geen lucht meer krijgt en je het zweet aan alle kanten uitbreekt en je bang bent om flauw te vallen. En überhaupt verschrikkelijk bang bent. Het maakte behoorlijk indruk op mij. Ondanks het feit dat stressklachten mijn specialisme zijn. Ik had natuurlijk al heel vaak gelezen wat de klachten zijn bij hyperventilatie. Maar toch is het persoonlijke verhaal van iemand iets heel anders dan een droge opsomming op papier. Ik dacht: lieve help , wat heftig. En ook : Ik mag daar wel wat meer bezig. Met de impact van zo’n aanval op het leven van iemand in plaats van meteen bezig te zijn met wat ik kan betekenen.

Iemand die dat meemaakt echter kan zich heel gemakkelijk schamen en een beetje verdoezelen wat er met hem gebeurt. Je zou immers voor gek versleten worden. Hij moet dan ook wel het vertrouwen hebben dat hij heel serieus genomen wordt wil hij bereid zijn zijn verhaal te vertellen.

Vandaag sprak ik een meneer die geheugenproblemen heeft. Hij was op visite gegaan en had in plaats van zijn sleutelbos een reservesleutel meegenomen. Hij wilde die grote bos niet in zijn zak. Een huisgenote zag de sleutelbos thuis liggen. Zij concludeerde meteen dat de sleutels vergeten waren en besloot ze na te brengen. De meneer heeft ze maar vriendelijk aangenomen en niet verteld dat hij al een sleutel in zijn zak had. Dat vind ik zo sneu voor haar, zei hij. Maar de omgeving kan zomaar de conclusie trekken dat meneer toch hard achteruitgaat.

Kortom: Je weet dus niet wat er in het hoofd van de ander gebeurt. Als je daar energie in gaat steken kunnen er zomaar mooie dingen gebeuren. Dat je bijvoorbeeld groot respect krijgt voor iemand die heeft leren dealen met hyperventilatie. Of dat iemand met geheugenproblemen beter blijkt te functioneren dan je had gevreesd.

Geef een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.