Pijn in de spieren en in de aanhechtingen van de spieren is een veel voorkomend probleem. Het kan zich voordoen in o.a. de armen de benen de rug en de kaken.

Er kunnen allerlei oorzaken zijn zoals een blessure of reuma of zelfs een hartinfarct. Maar het kan ook zijn dat uitgebreid onderzoek bij de huisarts, de orthopeed, de neuroloog en de reumatoloog niets oplevert. Een oorzaak van de klachten kan dan zijn dat de spieren continu te veel aangespannen zijn, mogelijk door stress. Als dit een patroon wordt, voelt dat als normaal aan. Maar de pijn kan heftig zijn. Dat kan er bijvoorbeeld toe leiden dat je steeds minder gaat bewegen en je op die manier in een spiraal omlaag komt van steeds minder activiteiten.

Ik probeer dan hulp te bieden op de volgende manier. In de intake doen we uitgebreid onderzoek naar de klachten en de samenhang met het dagelijks leven en eventuele andere klachten.

Dan volgt een coachingstraject. Ik leg uit hoe de klachten ontstaan om de cliënt te helpen er meer grip op te krijgen. Men noemt dat psychoeducatie. Vervolgens leert hij oefeningen aan om het lichaam te trainen in een meer ontspannen houding. Ook onderzoekt hij thuis de samenhang met het dagelijks leven.

Tot slot gaan we samen op zoek naar een vervolg om de ontspanning in stand te houden. Dat kan bijvoorbeeld pilates (een houdings- en ademhalingstraining) zijn maar ook iets heel anders Het is belangrijk voor de cliënt om iets te gaan doen dat bij hem past, dat hem helpt en hem ook in staat stelt zichzelf weer in positieve zin te ontwikkelen.