Angst, wat doe je ermee?

Onlangs hoorde ik weer een verhaal over iemand die heel veel zorg nodig had.
Die persoon raakte in paniek bij elk probleem in zijn leven en ook als het lichaam niet helemaal optimaal functioneerde. De angst overheerste nogal. Nu zijn er in ons leven veel dingen die bedreigend zijn en die ons kunnen overkomen. Aan de andere kant zijn er veel prachtige dingen te beleven. Maar controle heb je nooit. Je kunt morgen verlamd raken door een auto ongeluk. Ik noem maar wat.
Je kunt je dus laten leiden door enthousiasme. Ik wil zien wat het leven te bieden heeft ondanks alle moeilijke dingen waar ik mee te maken kan krijgen. Je kunt ook weg kruipen in de overtuiging dat je het allemaal niet aankunt. Helaas is er nooit stilstand. Je gaat of vooruit of achteruit. Ons lichaam zit zo in elkaar. Als we onze spieren niet gebruiken worden ze slap. Als we onze hersens niet gebruiken gaan ze achteruit etc. Bovendien kan een volwassene zich niet laten verzorgen als een kind. De rest van de wereld begrijpt dat niet en krijgt moeite.
Ik denk dat de enige oplossing is in zo’n situatie: kijken naar iets waar je goed in bent, wat er wel is en daar vertrouwen uit halen. En dan toch maar voorzichtig een stapje zetten.
Uiteraard is geduld en begrip van de omgeving belangrijk. Af en toe een arm om je heen kan je erg helpen.