Balans, elk nadeel heb zijn voordeel!

Kattebelletjes 155 Balans, elke nadeel heb zijn voordeel 20-10-2023

Vroeger werd me altijd verteld dat ik traag van begrip was. Dat doet wel iets met je zelfvertrouwen. Omdat ik zelf wel geïnteresseerd ben in het functioneren van het menselijk brein ben ik op zoek gegaan naar hoe dat nu precies zit met mij.

In onze familie komt het veel voor dat kinderen of volwassenen op een gegeven moment de diagnose autisme of AD(H)D krijgen. In zekere mate is dat erfelijk, dus het zou ook in mijn genen kunnen zitten.

Met behulp van een test in het ziekenhuis in Maastricht ben ik erachter gekomen dat ik ADD (attention deficit disorder) heb. Aangezien ik ook een universitaire studie heb afgemaakt moest ik wel tot de conclusie komen dat ik een goed verstand heb. Maar verwarrend is het wel.

Ik merkte zelf ook wel dat ik vaak niet meteen door heb wat mensen bedoelen. Lastig voor de omgeving en lastig voor jezelf.

Aan een cliënte die hetzelfde probleem had heb ik het eens als volgt uitgelegd. In een gesprek werd eens het woord “bank” genoemd. Uit het verband was duidelijk dat het om een financiële bank ging. Iedereen ging daar ook vanuit behalve ik. Ik dacht dat ze het over een zitbank haden. Zij herkende het verhaal heel erg bij zichzelf en was er blij mee.

Ik legde haar vervolgens uit dat het een soort selectiestoornis is. We krijgen elke dag heel veel informatie binnen. Door alles wat we in het verleden geleerd hebben stoppen we die informatie in een bepaald hokje , in dit geval het hokje financiën en alles wat daarbij hoort.

Blijkbaar zijn sommige mensen niet zo goed in het selecteren en gaan er een heleboel vakjes tegelijk open. Dat heeft als nadeel dat je soms op een hele gekke manier reageert niet passend bij de informatie. Je zegt dan bijvoorbeeld : Welke kleur heeft die bank?

Ik heb echter gemerkt dat het ook zijn voordelen heeft. Waar anderen direct in een bepaalde richting denken en daar ook nauwelijks van af kunnen wijken is bij mij de blik breder. Er is niet gauw iets vanzelfsprekend. Dat geldt zeker voor het gedrag van mensen, maar ook voor oplossingen verzinnen. Zo heb ik bijvoorbeeld een wand versiering in de tuin gemaakt van een houten dienblad met daarop kunstbloemen geplakt. Nu past het mooi op die plek, terwijl ik daarvoor telkens niet tevreden was met wat ik kant en klaar gekocht had.

Kortom zoals Cruyff zei: “Elk nadeel heb zijn voordeel!”

Geef een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.