Denken vanuit de toekomst

Kattebelletjes 29 Denken vanuit de toekomst 29-08-2018

Een psychosomatisch arts uit Duitsland vertelde me eens hoe gefrustreerd ze was geweest toen ze in Nederland wilde werken. Het lukte gewoon niet. Ze is uiteindelijk met haar gezin naar Heidelberg verhuisd om toch aan de slag te kunnen. Ze zei: Volgens mij hebben jullie Nederlanders te veel geld. Jullie betalen zoveel aan mensen die in de WAO terecht komen. Ik vond eerlijk gezegd wel dat ze gelijk had.
In plaats van over psychosomatische klachten (lichamelijke klachten door stress) spreken wij van SOLK ( somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten). Maar de verklaring is er heus wel. Ik zag deze week nog een keer één van de twee Masterclasses van Erik Scherder, Neuropsycholoog. Hij legt haarfijn uit hoe stress via de hersenen ons lichaam beïnvloedt en terug.
Maar ik begrijp ook wel dat de cultuur van onze geneeskunde in de loop van lange jaren ontstaan is. En ook dat onze geneeskunde verschrikkelijk veel goeds bewerkt.
Maar toch, eigenwijs als ik ben pleit ik voor een specialisme Psychosomatische Geneeskunde. De verspreide kennis over dit onderwerp kan dan gebundeld worden en de patiënten krijgen eindelijk de erkenning en de behandeling die ze verdienen. Als er tenminste niet al te veel beperkingen worden gesteld op financieel gebied.
Ik wil niet denken vanuit een frustrerend verleden maar vanuit een mogelijk mooie toekomst.