Slaap lekker?

Kattebelletjes 27 Slaap lekker? 12-8-2018

in het Medisch Contact van 28 juni las ik het woord slaapdeprivatie in een recensie over het boek Slaap en gezondheid. Dat deed me denken aan een therapie die werd toegepast toen ik arts assistent Psychiatrie was op de PAAZ in Sittard. Een depressief persoon werd dan een hele nacht wakker gehouden. Het doel was om zijn stemming te verbeteren. Deze behandeling heeft invloed op boodschapperstoffen in de hersenen. Tegelijk waren die mensen de avond erop zo moe dat ze goed sliepen, terwijl dat daarvoor vaak een crime was geweest. Nu denk ik dat het tweede effect misschien nog wel belangrijker was dan het eerste.
Het wordt me steeds duidelijker hoe belangrijk een gezonde slaap is. Het Medisch Contact noemt als belangrijkste gevolgen van slecht slapen: Hart- en vaatziekten, Diabetes en Overgewicht. Verder is er een verband met Alzheimer en leidt slaaptekort tot chronische stress.
Dat lijken me genoeg redenen om te zorgen voor een goed slaap. Bovendien is het heerlijk om lekker te slapen. Blijkbaar viel het heel veel mensen met de warmte bepaald niet mee.
Er is ook sprake van vicieuze cirkels. Immers stress leidt tot slapeloosheid zoals ik al eerder schreef in kattebelletjes 13.
En overgewicht hangt sterk samen met slaapapnoe wat zorgt voor minder slaapkwaliteit.
Ik zag dat er in Sittard ook al slaapbehandelaars zijn en dat lijkt me een goede zaak.
Ook sprak ik iemand die op de klinische neurofysiologie werkt. Zij zag deze patronen allemaal, maar kon er vanuit haar werksituatie weinig aan doen. Zij zou mensen bijvoorbeeld graag uitleg geven over en helpen met overgewicht. Ze vond het heel frustrerend dat daar eigenlijk geen ruimte voor was.