Muziek

Als er een concert is van de muziekvereniging van mijn zoon en dochter kan ik daar altijd erg van genieten. Afgelopen maand heeft de muziekvereniging en de drumband weer gespeeld. Het viel me toen op hoeveel plezier de muzikanten uitstralen als ze bezig zijn. Als er bijvoorbeeld een ritmisch stuk is begint iedereen als vanzelf mee te bewegen op de muziek.
Het is so wie so bekend dat het enorm goed is voor de ontwikkeling om muziek te maken.
Ik vond het erg leuk om de kinderen van jongs af aan bezig te zien in de vereniging. Samen werken om iets moois te maken, jong en oud en alles door elkaar. Waar vind je dat?
Onlangs ontdekte ik nog een ander aspect van muziek maken. Hoe zieke – of gehandicapte mensen weer beter gaan functioneren dank zij muziek. Dat is duidelijk het geval als dementerende patiënten liedjes van vroeger gaan zingen. Maar ook hoorde ik gisteren bij podium Witteman een mooi voorbeeld. Een man had in de eerste wereldoorlog zijn rechterarm verloren. Maurice Ravel werd gevraagd om een een pianostuk te maken voor de linkerhand. Dat deed hij . En de pianist Paul Wittgenstein liet weten dat hij door het te spelen zich weer een compleet mens voelde. Hoe mooi is dat?
Ook als ik naar mijn eigen vakgebied kijk is muziek op allerlei manieren goed voor de gezondheid. Het doet van alles met je emoties. Maar onlangs kreeg ik een afbeelding van het verenigd netwerk koorzang Limburg onder ogen met de invloeden van zingen op je lichamelijke gezondheid.
Dat is waarachtig niet niks. Ik noem er een paar op.
De stof endorfine wordt aangemaakt waardoor je je vrolijker en energieker voelt.
Ook leidt het tot minder angst en meer ontspanning dankzij het knuffel hormoon oxytocine.
Zingen verhoogt de concentratie en verbetert het geheugen.
Ademen vanuit het middenrif helpt bijvoorbeeld astma en COPD te verlichten.
Je traint belangrijke spiergroepen zoals buikspieren en tussen rib spieren.
Bacteriën nestelen minder in de neus en keel waardoor je minder vatbaar bent voor griep en verkoudheid. Dat krijg je allemaal cadeau bij zingen. Geen pilletje voor nodig.

Geef een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.