Non verbale communicatie

Kattebelletjes 36 Non verbale communicatie 17-10-2018

Het is me nooit zo opgevallen maar hoe mensen bewegen, hoe hun houding is , hoe hun stem is en hun blik spreekt mogelijk nog meer dan de dingen die ze zeggen.
Iemand die ik altijd als nogal ingetogen heb ervaren ging aan de slag met een psycholoog waar ze echt een klik mee had. Ineens gaf ze mij een groot compliment en keek me aan met zo’n open blik dat ik dacht: Wow, hier staat iemand met power. Heel bijzonder.
Ook de stem kan heel veel informatie geven. Zo valt het me op bij een persoon bij wie ik werk dat hij al lang hees is. Er is echter ook veel spanning omdat er nogal wat van hem verwacht wordt wat hij met zijn hoge leeftijd niet meer helemaal waar kan maken. Ook komt het voor dat iemand voortdurend zijn keel loopt te schrapen.
Bij mijn opleiding psychodrama werden we er ons bewust van gemaakt wat we bij angst doen. Onze voorkant is het meest kwetsbaar. Die schermen we af. Schouders naar voren, buik ingetrokken. Het klopt wel dat veel mensen dat doen. De buik kan chronisch zo aangespannen zijn dat je niet meer in staat bent buikademhaling toe te passen. Dat staat een rustige ademhaling erg in de weg. Het kost heel veel bewustwording en oefening om daar weer verandering in te brengen.