Respect.

Het woord respect, zo heb ik geleerd komt uit het latijn. Het betekent : nog eens kijken. Ik hoorde een verhaaltje over een persoon die deze boodschap begrepen had.

Een oude mevrouw kwam in een restaurant om een kopje koffie te drinken. De bediende verwelkomde haar en liet haar plaatsnemen. Vervolgens vroeg hij of ze haar QR code wilde laten zien. Mijn wat? vroeg deze mevrouw.

Mevrouw, dat is het bewijs op uw smartphone dat u vrij van corona bent. Oh, zei die mevrouw, maar ik heb geen mobiele telefoon.

Mevrouw, dan hebt u waarschijnlijk via de mail een bericht gekregen met daarin uw vaccinatiebewijs. Dat moet u dan uitprinten en meenemen naar het restaurant, zodat wij dat kunnen scannen om te zien of we u mogen binnenlaten.

Oh, zei die mevrouw, maar ik gebruik nooit een computer.

De ober keek haar eens aan en liep naar de bar. Toen hij terugkwam had hij een dienblaadje bij zich met een kopje koffie met een koekje en zei: Alstublieft mevrouw van het huis, drink maar lekker op.

Dit soort verhalen doet me zo goed. Wat weten we nu helemaal van elkaar. Waarom iemand doet wat hij doet.

Een kind kan stout zijn om aandacht te trekken.

Iemand kan bot gedrag vertonen omdat hij nooit echt anders geleerd heeft

Ik zag een film over een blanke antiapartheidsstrijder in Zuid Afrika. In het begin wilde hij geen handen schudden met een zwarte man, alsof dat iets vies was. Puur omdat hij het zo geleerd had. Later realiseerde hij zich pas waar hij mee bezig was.

Het is zo belangrijk om echt te kijken en te luisteren naar de ander.

We kennen onszelf niet eens. Ik moet soms ook diep nadenken waarom ik op een bepaalde manier reageer. Soms reageer ik kribbig omdat ik gewoon te moe ben.

Soms voel ik me veroordeeld terwijl dat oordeel eigenlijk in mezelf zit.

Dit is een lastige tijd. Laten we vooral goed kijken en luisteren naar elkaar en naar onszelf.

Geef een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.