Vasten

Vandaag een onderwerp waar ik niet echt kapot van ben, maar waar ik eigenlijk ook niet omheen kan. Het gaat om eten, een van mijn favoriete bezigheden. Afgelopen woensdag was ik op een lezing in Munstergeleen van de huisarts van praktijk ‘hartje dorp’, Roel Smeijsters.

Het deed me deugd dat er ook huisartsen zijn die ervan overtuigd zijn dat mensen zelf een flink deel van hun gezondheid in eigen hand hebben. Ook hij sprak over bewegen en staan in plaats van zitten en spullen uit de groente winkel eten in plaats van kant en klaar eten uit pakjes. En samenzijn, dat ging hem echt aan het hart. Hoe groot de invloed van eenzaamheid is op onze gezondheid. Blijft voor ons westerlingen moeilijk voor te stellen. Maar je wil niet weten wat er hormonaal en in ons zenuwstelsel allemaal verandert in negatieve zin als we eenzaam zijn. Dus ik moest hem volkomen gelijk geven.

Maar ook hij sprak weer over vasten. Dat we ons in de loop van de tijd aangewend hebben om vele malen per dag te eten en zo onze darmen eigenlijk nooit rust geven.

Ik had dit onderwerp ook al bij “dokters van morgen” voorbij zien komen. Daar deden kankerpatiënten mee aan een onderzoek, ik meen in Duitsland. Om te kijken of vasten ook een positieve invloed op kanker kan hebben. En dat bleek zo te zijn. Uiteraard naast de andere gebruikelijke therapieën. Het meest gebruikelijke advies was 8 uur per dag eten en 16 uur per dag niet. Ik heb dit intussen al vaker gehoord. Het klinkt me ook heel logisch in de oren. Alleen voor mij dus niet zo simpel.

Geef een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.