SOLK Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten 2

Kattebelletjes over Solk 2, somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten
15-2-2018

Deze week keken we naar de Olympische spelen in Zuid – Korea. Ted Jan Bloemen is een van de sterren. Hij is een schaatser die in Nederland niet echt voor uit kwam. Hij ging in Canada trainen. Nu heeft hij veel succes. Op de tv werd gezegd dat hij in Nederland niet te coachen was. In Canada kwam hij in een warm bad. Het is een melting pot van verschillende culturen en pakt zich daarom heel goed samen. Hij eet nu ook gezonder en zorgt dat hij goede nachtrust krijgt. Voor de wedstrijd hadden ze met hem een training gedaan waarbij blijkbaar tegenwoordig ook allerlei lichaamsfuncties gemeten worden. Een daarvan is de variatie van het aantal slagen per minuut van het hart. De bedoeling is dat die heel regelmatig varieert. Dat is een teken van gezondheid en ontspanning. Er werd geconstateerd dat zijn hartslag variabiliteit goed was. Aha, dacht ik, dat klinkt goed.
Een dame die meedeed aan de biatlon vertelde ook iets dat voor mij interessant was. Je moet eerst skiën. Zij had daarbij blijkbaar en hartslag van 183 per minuut. Ze moest daarna gaan schieten. De verslaggever zei terecht: Ik neem aan dat je dan toch eerst wat rustiger moet worden. Ja dat klopt. Hoe doe je dat dan? Oh dan concentreer ik me op mijn ademhaling en ga bewust en aantal keer heel langzaam ademen.
Tenslotte nog een heel andere wedstrijd. De curling quiz op de tv met Frans Bouwer. Dat stelt niks voor natuurlijk, maar spanning heb je bij een wedstrijd altijd. Zo ook de operazangeres die meedeed, Frances genaamd. Ze riep op een gegeven moment uit: Oh wat spannend, ik krijg er hartkloppingen van.
Dat hartje van ons beweegt aardig mee met onze acties en emoties.