Wat is nu echt gezond?

Deze week stond er een verhaal in de krant waar ik blij van werd. Een voormalig huisarts uit Puth Schinnen had besloten zijn werk op een andere manier te gaan invullen. Sjaak Mulders had nu zijn tweede boek geschreven onder de titel : Wat is nu echt gezond? Het boek werd nu uitgegeven . Dat was de reden voor het interview. Tegenwoordig had hij een praktijk in Asselt. Hij ontving nog maar twee tot drie patiënten op een dag. Hij hield zich vooral bezig met chronische ziekten als diabetes, hoge bloeddruk, chronische darmziekten etc. Hij nam uitgebreid de tijd voor de patiënten. Daarbij legde hij uit wat de invloed is van onze westerse levenswijze op de ziekte en hoe dit te veranderen is. Kortom de invloed van zitten, roken , kant en klaar voeding eten, stress etc op onze gezondheid. Misschien ben ik het niet in alles met hem eens, maar ik dacht wel: Weer iemand die de problemen bij de wortel aanpakt.
Daarbij moest ik denken aan een ontmoeting in de winkel. Iemand begon zomaar en praatje met me over de gewoontes van vroeger en nu. Dat ze niet hield van de nieuwe dingen zoals pinnen en computeren en zo. Ze zei: Ik vind het heerlijk om lekker ouderwets uitgebreid te koken bijvoorbeeld zuurvlees met veel uien. Ik ga vaak fietsen met mijn man. Als we dan in Duitsland langs de velden komen waar de boer net gerooid heeft, stappen we altijd af. Dan rapen we de aardappelen of de kolen of de uien op die zijn blijven liggen. Zo zijn we zelfvoorzienend en wat over is op het land, wordt niet weggegooid.
Ik dacht : Wat wil je nog meer? Geen plastic verpakking, eten uit de buurt, zelf moeite doen om het te rapen, geen kant en klaar producten . Ik vond het wel een voorbeeld van wat Sjaak Mulders zijn patiënten probeert te leren.