Spreken is zilver en zwijgen is…

Ik hoorde dat mensen soms er zo maar een gewoonte van kunnen maken op elkaar te mopperen via de what’s app bijvoorbeeld. Nu is dat wel een gemakkelijk communicatiemiddel maar tegelijk ook heel lastig. Het is wel lekker eenvoudig om vanuit je luie stoel met elkaar te chatten. En daar is ook weinig mis mee als het erover gaat een pot pindakaas te kopen of een vergeten boek mee te brengen.

Tegelijk mis je dan het belangrijkste middel waar een mens mee communiceert namelijk de lichaamstaal. Het lijkt gek als we dat zeggen. En toch blijkt altijd weer dat lichaamstaal het belangrijkste communicatiemiddel is. Dus je ogen, je mond , je al dan niet gefronste voorhoofd. Of je aandachtig voorover zit of verveeld achterover in een stoel hangt. Of dat je al met een been buiten de deur staat als iemand wat probeert te vertellen. Heel belangrijk dus.

We zijn met zijn allen heel gevoelig voor wat een ander van ons vindt. Krijgen we een compliment, dan bloeien we op. Zo gaat het ook in mijn pilatesles. Eigenlijk hou ik er niet van. Ik doe het voor de gezondheid. Maar de lerares zegt steeds aan het eind van de les: Goed gedaan. En het helpt.

Zo zijn we ook niet blij met kritiek hoe verschillend mensen daar ook op kunnen reageren. Het is absoluut niet moeilijk om uit te flippen als je kwaad bent. Dat gaat meestal vanzelf. In deze tijd bijvoorbeeld kun je elkaar wel op de zenuwen werken omdat we de hele dag om elkaar heen zijn. Dat ligt dus vooral aan de situatie. Geen van beide partijen is dat schuld.

Maar het is wel lastig om er niet van alles uit te flappen waar je later spijt van hebt.

Vroeger kreeg ik les over opvoeden. Veel van geleerd. Die man zei altijd: Als ik boos ben op een van mijn kinderen, ga ik altijd met ze naar de badkamer. Daar moet ik een flink stuk voor lopen.

Op de eerste plaats hoeven de andere kinderen niet mee te genieten als ik iemand op zijn nummer zet.

En verder ben ik meestal al redelijk afgekoeld tegen de tijd dat we daar aangeland zijn. Dan heb ik mijn hersens weer een beetje bij elkaar.

Een verstandig mens. Kritiek kan soms nodig zijn. Maar je onbeheerst afreageren leidt alleen maar tot beschadiging.