Clientcentered

Een mens zit ingewikkeld in elkaar. Niet alleen zijn we onderdeel van een heleboel groepen zoals je gezin, je familie, je vrienden, je provincie, je land en noem maar op. Maar ook zijn we zelf een wandelend complex van lichamelijke, psychische en sociale en spirituele radertjes en raderen.

Aan de hand van een voorbeeld uit mijn omgeving werd me dit nog eens zeer duidelijk.

Een vrouw was als meisje nogal verlegen. Ze was heel groot en vroeg ontwikkeld en werd daar ook wel wat mee geplaagd. Dat leidde ertoe dat ze wat voorover ging lopen. De schoolarts gaf haar op een gegeven moment oefeningen om de rug rechter te houden maar dat werd niet al te lang volgehouden. Wist zij veel!

Zij hield erg van zingen en zong in verschillende koren en in de kerk. Echter op een gegeven moment kreeg ze veel last van kriebelhoest vooral tijdens het zingen. Dat leidde ertoe dat ze heel veel laurierdropjes ging eten. Met als gevolg waarschijnlijk een fors verhoogde bloeddruk. Maar ja, daar merk je meestal niets van. Tot grote verbazing van haar omgeving kreeg ze acute pijn op de borst en er bleek sprake van een licht hartinfarct. Toen echter de hartvaten acuut onderzocht werden om eventueel meteen te kunnen dotteren, bleken ze helemaal schoon. Geen sprake van aderverkalking.

Natuurlijk werd toch het hele protocol voor een hartinfarct op haar losgelaten. Dus een week in het ziekenhuis, hartrevalidatie en bloed verdunners, bloeddrukpillen en cholesterolremmers. En natuurlijk de nodige controles. Dat leidde tot duizeligheid door lage bloeddruk, blauwe plekken door de bloedverdunners en wat vervelender was veel spierkrampen van de simvastatine (cholesterolremmer). Daardoor werd het lastiger om de sport activiteit vol te houden.

Eigenwijs als ze was ging ze de cholesterolremmer stoppen en probeerde minder vet te eten. De bloeddrukpillen werden verminderd en ook de bloedverdunners werden gestopt omdat er immers geen aderverkalking was.

Op een gegeven moment merkte iemand op dat door de voorovergebogen houding zij de neiging had om haar hoofd naar achteren te houden. Toen dacht ze: A ha, op die manier sluit ik mijn keel af. En dat leidt waarschijnlijk tot de kriebelhoest.

De laurier drop was inmiddels allang gestopt en de bloeddruk was weer normaal.

Met deze dame gaat het dus inmiddels prima. En ze voelt zich vooral geen patiënt. Maar wat als ze wat minder eigenwijs was geweest. Dan gebruikte ze dus diverse medicijnen met de nodige bijwerkingen. Ze was misschien gestopt met sporten. En daarbij was ze levenslang onder controle weliswaar bij de de praktijkassistente van de huisarts, maar toch?