Regie

Kattebelletjes 28 Regie 18-08-2018

Er is een nieuwe stroming in de hulpverlening bij ziekte. Deze is bedacht door Machteld Huber. Zij noemt het Positieve Gezondheidszorg. Haar definitie van gezondheid is: Een persoon voert zelf de regie over zijn leven in het licht van zijn beperkingen en zijn kracht en zijn mogelijkheden. Ik zeg het een beetje met mijn eigen woorden. Maar ik ben het wel helemaal met haar eens.
Als iemand zelf op zoek gaat naar de hulp die bij hem past om zijn leven zo goed mogelijk vorm te geven, levert dat het meeste resultaat op.
Ik sprak deze week een persoon die al een aantal jaren niet goed kon lopen en weinig evenwicht had. Hij had intussen heel wat specialisten gesproken . Dat had niets opgeleverd . Hem werd gevraagd nog eens een onderzoek te ondergaan. Hij dacht erover na en zei nee. Wel besloot hij nog eens een poging te wagen naar een fysiotherapeut te gaan die bij hem paste. Hij zag gelukkig toch wel verbetering optreden zo langzamerhand.
Een ander moest afscheid nemen van de behandelend psychiater die met pensioen ging. Nieuwe psychiaters eisten min of meer dat hij in zee ging met hun therapeut. Hij had echter een goede klik met de huidige therapeut en goede resultaten. Hij is aan de slag gegaan om een psychiater te vinden die ermee akkoord zou gaan dat de therapeut zou blijven.
Prima toch om de verantwoording te nemen over je eigen leven.