De behoefte van de patiënt

Kattebelletjes 34 De behoefte van de patiënt 06-10-2018

Gisteren was ik op een studiedag van het NOLK, het Netwerk voor Onvoldoende Verklaarde Lichamelijke Klachten. Dat is een groep hulpverleners variërend van artsen tot fysiotherapeuten , psychiaters en psychologen en nog allerlei soorten behandelaars die geïnteresseerd zijn in mensen met prikkelbare darmsyndroom, hyperventilatie etc. Deze groep had o.a. weer bijgedragen aan nieuwe richtlijnen voor de behandeling van deze groep mensen.
Wat nieuw was en me opviel, was dat er nadrukkelijk aandacht gevraagd werd voor de behoefte van de patiënt. Dat klinkt misschien een beetje gek. Het zou misschien vanzelfsprekend moeten zijn, maar dat is het toch niet. Als iemand bijvoorbeeld een vinger gebroken heeft maakt het nogal wat uit of hij pianist is of op een kantoor werkt.
Ik vond het erg goed dat deze regel was opgenomen en bedacht hoe ik dat de afgelopen tijd bij diverse mensen ben tegengekomen.
Ik ging met iemand mee naar de specialist die enorme angst had voor kanker en niet altijd goed begrijpt wat de dokter vertelt. De angst was ontstaan door ervaringen met kankerpatiënten in de omgeving. Het viel me op dat de huisarts al in de verwijsbrief vermeld had dat geruststelling erg belangrijk was. De specialist deed dit ook verschillende malen op een hele vriendelijke manier.
Een ander had problemen met de ademhaling en kreeg te horen dat dit samenhing met stress. Op zich prima natuurlijk. Alleen moet daar dan ook nog wat mee, waarschijnlijk niet zo eenvoudig.
Een ander had problemen met slapen en kreeg een bitje voorgeschreven om de kaak naar voren te houden. Maar hoe ze ook probeerde uit te leggen dat het probleem niet daar zat. Er werd niet echt geluisterd. Zij had de overtuiging door KNO onderzoek dat haar neus werd afgesloten als ze lag en ze dus niet voldoende lucht kreeg. Toen haar echter weer een slaaponderzoek werd voorgesteld heeft ze dat terecht geweigerd. Dat is in ieder geval vast wat.
Weer een ander had matige slaapapnoe en kon geen bitje krijgen vanwege een kunstgebit maar had als enige andere optie een CPAP masker wat eigenlijk een veel te zware remedie was.
Het is dus erg belangrijk na te gaan waar de patiënt behoefte aan heeft. Dat is per persoon en per situatie verschillend.