De longen liggen in het water

Het leek me wel een idee om eens te kijken waar ik zoal over geschreven heb en daar cathegorieën van te maken. De eerste kattebelletjes gaan over hart en de bloedvaten.

Ooit heb ik een verzameling gemaakt van uitdrukkingen in onze taal die aangeven dat emoties invloed hebben op het lijf. Hier volgen de uitdrukkingen die met hart en bloedvaten te maken hebben.

blozen

het hart gaat als een razende tekeer

hartkloppingen krijgen

het bloed kookt

bloedstollend

je hart vasthouden

hart voor de zaak hebben

Ongetwijfeld zijn er nog een heleboel meer te vinden. Maar dit zegt ook al een heleboel. Bijvoorbeeld dat ons hart sneller gaat bij stress en dat het dan ook sneller stolt. Apart he.

Maar een hele belangrijke is ook de bloeddruk. Als we ons opwinden of bang zijn of boos, stijgt de bloeddruk. Is op zich niet erg. Maar als dat chronisch wordt dan hebben we een probleem.

Het hartvaatstelsel kun je vergelijken met een enorme tuinslang met ergens een pomp (het hart) en zeg maar de longen achter de pomp en de aorta (grote lichaamsslagader) aan de voorkant.

De hoge bloeddruk zit o.a. in de aorta. Dat betekent dat het hart continu moet opboksen tegen een hele hoge druk om er bloed in te krijgen. Dat is een hele grote belasting. Als de hoge druk jaren bestaat kan de hartspier erg achteruitgaan waardoor het hem niet meer lukt het bloed in de aorta te pompen. Dan blijft het bloed als het ware staan aan de achterkant, in de longen dus. De longen liggen als het ware in het water. Het gevolg is dat je niet meer goed kunt ademen en er niet meer genoeg lucht in je longen komt.

Dus eigenlijk is langdurige hoge bloeddruk op den duur heel schadelijk, maar het duurt lang eer je de gevolgen merkt.