De oudere

Mijn man leest graag de columns in het Limburgs Dagblad. Er is er ook een bij van een oudere man die met veel humor schrijft.

Blijkbaar had een lezer het nodig gevonden te laten weten dat hij op zijn leeftijd daar maar eens mee op moest houden. Er zouden toch waarachtig ook wel jongere mensen zijn die het van hem konden overnemen. Het deed me een groot genoegen dat deze lezer een storm van kritiek over zich heen had gekregen. Hoe hij het in zijn hoofd haalde iemand af te serveren op basis van zijn leeftijd.

Eigenlijk was ik al een tijdje van plan iets te schrijven over de oudere . Dit verhaal van mijn man kwam me dus goed van pas.

Ik ervaar het zelf als een genoegen om nu met pensioen te zijn. Wij krijgen netjes elke maand onze centjes op de bank.

En we kunnen doen en laten wat we willen. Mijn man heeft altijd genoten van zijn werk in de muziek. Nu kan hij kiezen . Wat hij wel wil doen en wat niet. En nog steeds worden mensen blij van hem. Omdat muziek altijd vreugde brengt.

En mijn passie ligt in de hulpverlening bij lichamelijke klachten in samenhang met stress. En met name vind ik het fantastisch als ik mensen weer in hun kracht zie komen. Als ze weer kunnen doen waar ze goed in zijn en waar ze van genieten.

En ik kan daar zoveel energie in steken als ik zelf wil. Want inkomsten hebben we toch genoeg. Wat een vreugde is dat.

En ik realiseer me terdege dat het niet kan als je moet werken voor je brood. Je moet altijd keuzes maken. Of je wordt Zzper en moet bikkelen om genoeg te verdienen. Of je werkt in dienst van een bedrijf en past je aan. Dit terwijl je het misschien niet eens bent met de visie van het bedrijf of niet echt plezier hebt in je werk.

Daarbij heb je als oudere natuurlijk het nodige meegemaakt in je leven. Je hebt ervaren dat het leven niet altijd maakbaar is.

En je hebt ervaren dat jezelf ook kwetsbaar bent. Er hoeft maar iets met je gezondheid te gebeuren bijvoorbeeld en je ligt om en kan heel weinig meer.

Dat leidt tot mildheid en relativeren.

Daarbij kun je jongeren helpen om niet dezelfde fouten te maken als jij als dat nodig is en als ze daar oor voor hebben.

Samen is fantastisch. Ouderen en jongeren samen. De jongeren met hun kracht en enthousiasme en ouderen met hun mildheid en relativeringsvermogen. Dat levert op!