Emoties van een baby

Kattebelletjes 15 emoties van een baby 20-5-2018

Elke keer opnieuw valt het me op hoe groot de invloed van de jeugd is op de ontwikkeling van een persoon. He kan iets heel eenvoudigs zijn. Ik zag bijvoorbeeld Sharon Kips, een bekende zangeres in een interview vertellen dat ze gepest was met haar naam als kind. Dat had haar in eerste instantie heel verlegen en onzeker gemaakt. Ook Harrie de zoon van prinses Diana die zijn moeder verloor door dat auto ongeluk was blijkbaar een periode het spoor helemaal bijster door het opgelopen trauma. En in het ziekenhuis worden te vroeg geboren baby’s tegenwoordig gekangaroed omdat ze de geborgenheid en zachtheid zo nodig hebben voor hun emotionele ontwikkeling.
En dat gaat nogal ver. Een kind leert in zijn vroegste jeugd in emotioneel opzicht twee levensbelangrijke dingen. Hij leert dat hij een familie heeft die hem steunt en koestert en verzorgt. Hij leert ook dat hij moet overleven. Hij leert bang zijn en als gevolg daarvan zijn lichaam aan te zetten om actief het gevaar te lijf te gaan, de zogenaamde fight en flight reactie.
Als we op straat onder een auto dreigen te komen is het hartstikke handig dat ons lichaam in staat wordt gesteld er als een haas vandoor te gaan door de angstprikkel. Als we echter examen moeten doen of een sollicitatiegesprek hebben is het knap lastig als het hart als een gek te keer gaat. Bij kindjes die overmatig gevaar voelden in de vroege jeugd is de kern van de angst (amandelkern) overmatig ontwikkeld. Ze zijn geneigd tot meer angst en lichamelijke klachten als gevolg van stress. Het is goed als iemand zich daar bewust van wordt en er in therapie of met goede vrienden alsnog iets aan kan doen.