Hoe beïnvloed ik mijn gevoel

Kattebelletjes 31 Hoe beïnvloed ik mijn gevoel 15-9-2018

Iemand die naar Adelante gaat om iets te doen aan de vermoeidheid vertelde dat hij iets wilde doen aan de kijk die hij op zichzelf had. Adelante wilde aan de slag met het denken voelen en willen. Een aantal therapeuten met ieder een andere functie zoals psycholoog, psychosomatisch fysiotherapeut etc hebben ieder hun eigen bijdrage.
Dat deed me nadenken over ons gevoel. Rechtstreeks heb je daar eigenlijk geen invloed op. Wel via twee omwegen: je denken en je lijf.
Ook de bijbel zegt dat al: wordt hervormd door vernieuwing van denken. En bedenk al wat boven is, het goede , het welgevallige en het volkomen. Klinkt mooi he.
Het klopt wel denk ik. Je kunt je met cognitieve therapie bewust worden van je gedachten en ze relativeren. Bijvoorbeeld als je van iemand een kwaad antwoord krijgt. Je kunt denken : ik heb wat fout gedaan. Maar ook, ze heeft een slechte dag.
Ook kun je in het verleden op zoek gaan naar hoe bepaalde gedachten over jezelf ontstaan zijn. Als je bijvoorbeeld als kind verwaarloosd bent kun je denken dat je niet de moeite waard bent om van te houden. Als de link duidelijk is kun je proberen het gedachtepatroon te veranderen.
De andere omweg is het lijf. Angst bij voorbeeld leidt tot versterking van de ademhaling. Ontspanning van de ademhaling leidt tot minder angstgevoelens. Hetzelfde geldt voor de spanning in je spieren.
Het is maar net wat bij je past, wat je het beste in de praktijk kunt brengen.