kou

 

Op verschillende plekken en op verschillende momenten heb ik al gehoord over de heilzame werking van koude.

De meest bekende voorvechter van kou als middel om gezonder te worden is Wim Hof, onze stadsgenoot. Je ziet hem in de krant en op de tv langskomen in zwembroek op de noordpool met jonge mannen die bibberend achter hem aangaan om door hem onderwezen te worden. Zij ervaren aan den lijve wat het is om in korte broek rond te lopen bij 10 graden onder nul of meer.

Ik kende het fenomeen al langer door een vriendin die in de zomer en een groot deel van het najaar in een meer gaat zwemmen dat naast de camping ligt waar ze langdurig verblijft in de zomer. Ook zij voelt zich er goed bij . Ze heeft veel last gehad van haar knieën maar dat is eigenlijk bijna voorbij.

Ook kreeg ik het vaak te horen bij mijn pilateslessen bij Fit en Mind van onze docent die een groot voorstander is van koud afdouchen. Volgens haar ook heel gezond.

Nu was er dus een hele aflevering van Dokters van Morgen aan gewijd. Heel geweldig. Zo is er bijvoorbeeld een therapie van uitzaaiingen in de longen waarbij deze tumortjes bevroren worden en ook was er onderzoek naar een positief effect na hartinfarcten. Bij een hartinfact sterft er een stukje hartweefsel af omdat er geen doorbloeding is. Als daarna de doorbloeding herstelt ontstaat op die plek veel zwelling waardoor de schade nog groter wordt. Men probeert nu door die plek af te koelen die schade te beperken. Mooie gedachte.

Maar goed, Antoinette Hertsenberg de presentatrice van Dokers van Morgen was dus bereid om zich te laten onderdompelen in een ton water met ijsblokjes. Brr de gedachte alleen al. Knap van haar. De man die deze ton in zijn tuin had staan had langdurig geleden aan de ziekte van Crohn, een zeer invaliderende darmziekte met heel veel buikpijn en vele toiletbezoeken op een dag. Hij was sinds zeven jaar klachten- en medicijnenvrij. Helemaal overtuigd wilde hij anderen ook trainen in deze leefstijl. Antoniette kreeg na hele korte tijd hoofdpijn waarop hij haar prompt aanspoorde om eruit te gaan.

Toen ik dit verhaal op facebook zette wees onlangs gepensioneerde huisarts me er terecht op dat je ook wel moet uitkijken. We zijn dit natuurlijk niet gewend. Het is dus heel verstandig dit voorzichtig aan te pakken. Dat betekent onder professionele begeleding als het even kan. En natuurlijk zoals elke verandering van gewoonten met hele kleine stapjes en daarbij goed op je lichaam letten.

Er is inmiddels ook het nodige onderzoek gedaan waarbij jonge gezonde mannen werden vergeleken. De ene groep onderging de training en de andere groep niet. Bij infectie met een soort griepvirus bleek de getrainde groep nauwelijks klachten te hebben en de andere groep duidelijk wel.

De man met de ton in de tuin zei: Wat heb je te verliezen? Je kunt ook gewoon heel klein beginnen met bijvoorbeeld één arm onder de koude douche te houden aan het eind van een douchebeurt. Zit wat in natuurlijk.