Samenhang tussen lichaam en geest

Kattebelletjes 11 21-04-2018

Gisteren was ik bij een presentatie in Maastricht van een jonge collega. Haar naam is Birgit Spoorenberg en ze heeft iets bedacht dat door haar salutogenese genoemd wordt. Dat betekent: het ontstaan van gezondheid. Dit als tegenstelling tegenover pathogenese, dat uit de geneeskunde komt en het ontstaan van ziekte betekent. Haar verhaal was zeer inspirerend, vooral omdat ik zoveel herkende uit mijn eigen gedachtegoed. Een van de dingen die me opvielen was dat ze kort daarvoor een lezing had gegeven voor psychosomatische fysiotherapeuten. Toen dacht ik weer: de samenhang tussen lichaam en geest wordt bij fysiotherapeuten al jaren onderwezen en gebruikt in de behandeling van patiënten. Ze zijn ons geneeskundigen ver vooruit. Ook ik heb mijn kennis voor een groot deel te danken aan een christelijke psychosomatische fysiotherapeut, Gerard Feller in Oudewater. Hij schrijft al jaren in zijn blad Promise artikelen over hoe ons lijf onze gedachten en gevoelens beïnvloed en omgekeerd. Hij heeft gezocht naar een model om die samenhang tot een enigszins compleet plaatje te maken en dat gevonden bij Jim Wilder , een christelijke psycholoog in Amerika. Het deed me deugd om in mijn opleiding bij universiteit Maastricht precies dezelfde dingen te horen en gisteren bij de salutogenese weer. In Sittard is er ook een psychosomatische fysiotherapeut die zich baseert op dezelfde achtergrond informatie en daarmee werkt in zijn SOLKcentrum, centrum voor somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Dus alle lof voor de fysiotherapeuten die door hebben dat een mens niet uit losse deeltjes bestaat, maar een totaal geïntegreerd wezen is. Mijn man liet me op internet net een filmpje zien van een man die op een brug liep. Er was een soort ijsplaat op geprojecteerd, die zogenaamd ineens begon te barsten. Zijn reactie was fascinerend. Hij gleed en glibberde en hing in paniek aan de leuning. In werkelijkheid was de ondergrond gewoon stevig. Welke menselijke functies zouden hier nu allemaal aan het werk zijn geweest en hebben samengewerkt?