Meditatie

Kattebelletjes 23 meditatie 13-07-2018
Heel belangrijk nieuws op de tv deze week was dat een aantal voetballertjes en hun coach uit Thailand die hadden vastgezeten in een grot bevrijd zijn. Fantastisch om te horen dat zo’n ingewikkelde reddingsoperatie goed is afgelopen. Wat een vreugde moet dit zijn voor de ouders en familieleden en voor de coach. Hij had immers de verantwoordelijkheid.
Wat me weer aan het denken zette was dat de coach, een vroegere boeddhistische monnik de kinderen had geleerd om te mediteren. Dat had hen door deze tijd heen geholpen. Vaker lees ik in de geneeskundige – en psychiatrische literatuur dat mindfullness en meditatie en yoga mensen helpt om zich beter te voelen. Daar ik als christen echter niets heb met het boeddhisme of hindoeïsme waar het allemaal min of meer van af stamt vroeg ik me af wat het effect is en of je dat niet ook op een andere manier kan verkrijgen.
Ik denk dat misschien het resultaat is dat je meer in het moment bent en je minder druk maakt over het verleden of de toekomst. Dat betekent dus ook minder stress. En ook minder eisen aan je lichaam omdat het zich niet klaarmaakt om te vechten en of te vluchten. Je hartslag en je ademhaling en je spierspanning blijven dus meer in de rust modus. Dus ook beter voor je gezondheid.
Toen bedacht ik dat ik ooit les had van een Amerikaanse psycholoog Jim Wilder. Hij begon de lessenreeks met de opdracht voor een oefening. We moesten elke morgen gaan zitten en een tijd stilstaan bij twee dingen. Vreugde en dankbaarheid. Vreugde wil zeggen, welke ontmoeting heb ik gisteren gehad waar ik echt contact had met de ander en waarbij we elkaar ook begrepen en naar elkaar luisterden. Dankbaarheid spreekt voor zich. Wij hebben talloze dingen elke dag om dankbaar voor te zijn, zoals een goede gezondheid, goed werk, lekker eten , een knuffel van een kleinkind en noem maar op.
Het zou wel eens kunnen dat het herhalen van deze oefening elke dag hetzelfde positieve effect heeft als meditatie.