Vijf minuten vreugde en vijf minuten danken

Ooit had ik de kans om twee weken les te krijgen over psychosomatiek in het Tyndale Theological Seminary in Badhoevedorp door een bekende expert, Jim Wilder.

Daar ben ik een heleboel wijzer geworden over de samenhang tussen emoties en lichamelijke klachten en ook over hoe dat zichtbaar gemaakt kan worden in de hersens. Maar hij wilde ook dat we zelf een beetje getraind werden om elke dag zo optimaal en vreugdevol mogelijk in te vullen.

Hij gaf ons een eenvoudige oefening. Begin elke dag met vijf minuten vreugde en vijf minuten danken. Dat wil zeggen. Bedenk welke ontmoetingen je de dag ervoor hebt gehad die je blij gemaakt hebben. En bedenk welke dingen er de vorige dag gebeurd zijn die je dankbaar gestemd hebben.

Sindsdien heb ik met vallen en opstaan geprobeerd dat in de praktijk te brengen. Het zijn maar tien minuten aan het begin van de dag, dus dat is te overzien. Maar ik bedacht nu weer hoeveel me zo’n simpele oefening in de loop van de tijd weer heeft opgebracht.

Onlangs bemerkten we toevallig dat onze oude diaprojector stuk was. Bij mijn cursus electriciteit in België werd me verteld dat je dan de lamp kunt vervangen. Ik dacht : Nou, op hoop van zegen.

Om te beginnen zijn mijn man en ik allebei niet echt handig met die dingen. Maar goed we haalden dat ding uit elkaar. En waarachtig , het lukte om het lampje eruit te krijgen.

Volgende probleem : Hoe komen we aan een nieuw lampje. Het is vast antiek.

Op Google intypen: Hoe kom ik aan een nieuw lampje voor die en die diaprojector, zei mijn man. En jawel hoor, het was te vinden op een Duitse site.

Vervolgens moesten we het nieuwe lampje er netjes in krijgen. Ook dat lukte. En daar was het spannende moment: Doet hij het of doe hij het niet?

Hij deed het! Ik sprong een gat in de lucht. Mijn man is iets nuchterder.

Ik haalde dia’s naar beneden. En zo keek ik ineens weer naar allerlei tafereeltjes van toen onze kinderen nog jong waren . Ver jaardagsfeestjes, de oudsten die de jongste de fles gaven, bouwwerken van duplo en ga zo maar door.

Dat was een berg van herinneringen aan vreugdevolle momenten.

En zo waren mijn vijf minuten vreugde en vijf minuten danken een dag later helemaal gevuld.

Het is maar een voorbeeld. Zo zijn er elke dag heel veel dingen te bedenken. Ik ben een dankbaar mens. Althans meestal :).