Wederkerigheid

De laatste tijd kwam ik een aantal malen in contact met ouderen die heel veel niet meer kunnen. De oorzaak is meestal dat ze lijden aan een bepaald ziektebeeld. Dat stemde me treurig en soms boos maar er is ook wel reden voor optimisme.

Zo zaten we tijdens een dagje uit op een terrasje een kop koffie te drinken. In mijn ooghoek zag ik een mevrouw hannesen met een rollator. Het liep een beetje bergop. Ze wilde de rollator omdraaien om bij een raam even te gaan zitten. Het lukte echter niet en ze viel half naast de rollator. Ik schrok en rende erop af. We hielpen haar overeind. Zo kon ze uitrusten op de rollator zoals ze van plan was. Ze schaamde zich. Toen mompelde ze iets van duizeligheid en wilde zo snel mogelijk van ons af.

Ik dacht : He wat jammer. Laat je toch gewoon helpen. Ze zat er nog een hele tijd voordat ze weer op pad ging. Ik had best graag nog een praatje met haar gemaakt.

Ook heb ik een paar keer meegemaakt dat een ouder iemand met klachten bij een specialist ouderenzorg terecht kwam en standaardhulp kreeg die erop gericht was vast te stellen of die persoon aan dementie leed.

Ouderen ervaren het als heel lastig als ze gevraagd wordt een klok te tekenen of te vertellen wat voor dag het is. Soms is dat nodig maar toch niet altijd lijkt me.

Bovendien worden ze met bijvoorbeeld een klacht als vallen of duizeligheid of pijn dan niet echt geholpen.

Het is ook bij beginnende dementie wel heel jammer dat de standaardhulp bestaat uit een dagdeel naar de dagopvang. Natuurlijk kan dat nuttig zijn maar we zijn toch niet allemaal het zelfde. Misschien is een beetje stressreductie of meer beweging of wat dan ook veel nuttiger.

Hartverwarmend en o zo waar vond ik de uitspraken van een jongen van 20 in een actualiteitenrubriek. Hij verbleef in een tehuis voor bejaarden met klachten van dementie. Hij keek met een meneer naar voetbalwedstrijden vol enthousiasme. En een mevrouw gaf hem allerlei adviezen op het gebied van de liefde. Hij genoot van die mensen en zij van hem.

We zijn niet onze diagnose. We blijven dezelfde mens met dezelfde hebbelijkheden en dezelfde mooie kanten. Het is goed om daar op te focussen.