Respect

21-10-2022

Bij een of andere opleiding leerde ik dat het woord respect latijn is voor twee keer kijken. Dat vond ik een hele mooie manier om te omschrijven wat dat woord betekent. Je kunt zo snel je oordeel klaar hebben zowel over jezelf als over anderen. En als je dan wat verder kijkt dan je neus lang is kunnen gewone dingen ineens heel bijzonder zijn. Ik las in dit verband eens een stukje in een tijdschrift. Er zat een man in de bus die totaal enthousiast beschreef wat er onderweg allemaal te zien was. Kijk eens die bomen, prachtig. Oh wat is de lucht mooi en de wolken. De medepassagiers vonden het een nogal overdreven verhaal van die man. Toen die man echter uitgestapt was vertelde de buschauffeur door de microfoon dat die man blind geweest was. Door een operatie was hij weer ziende geworden.

Laatst zag ik op tv een programma van EO metterdaad. Het ging over een landbouwkundige die heel erg graag iets wilde doen aan de droogte en hongersnood in Afrika. Hij had al van alles geprobeerd om de grond wat vruchtbaarder te krijgen, maar niets had zin op de kale dorre woestijnvlakte. Hij zat in de woestijn treurig voor zich uit te kijken tot hem ineens iets opviel. Overal waren kleine struikjes te zien die wel bestand waren tegen de droogte. Blijkbaar zijn in het verleden heel veel bomen gekapt. Echter er zijn nog steeds veel struikjes over die een heel diep wortelstelsel hebben waardoor ze heel ver onder in de grond aan water kunnen komen.

Hij besloot aan de slag te gaan met wat wel voor handen was. De dorre takken werden geknipt en de meest veel belovende takken werden omhoog gericht en aan een stok gebonden. En waarachtig, het begon allemaal krachtig te groeien.

Er ontstonden weer bomen, er was weer schaduw en beschutting tegen wind voor nieuwe planten en men kon weer gewassen telen en bijvoorbeeld kippen houden. Zo was er weer voedsel voor de volwassenen en de kinderen. Maar het kostte wel geduld en doorzettingsvermogen.

Dat bracht me weer bij hoe we soms tegen elkaar aan kijken in diverse relaties, in vriendschappen, in de hulpverlening of in de relatie met partners of kinderen. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Als je je stoort aan het gedrag van iemand, bijvoorbeeld gemopper of troep of gezeur, dan lijkt het of het steeds vaker voorkomt. En het lukt je bijna niet meer om ook andere kanten van zo’n persoon te zien. Je bekijkt hem of haar alleen nog maar vanuit dat perspectief. Tot de betreffende man of vrouw of puber of zo jou per ongeluk helpt of iets hartelijks doet of een aardig gebaar maakt. Dan moet je ineens je beeld weer bijstellen. En dat kan zomaar weer tot een meer vruchtbare relatie leiden. Net zoals de grond met de struikjes in de woestijn. Merk je het op , dan kun je er samen erg veel plezier van hebben.