Frustratie

Kattebelletjes 25 Frustratie 29-07-2018
Deze week hoorde ik een verhaal van iemand die problemen met zijn hart had. Het ging regelmatig veel te snel. Tegelijkertijd ervaart deze persoon dat haar persoonlijke situatie haar een beetje te veel begint te worden. Dan is de kans groot dat het een met het ander te maken heeft. Al moet je natuurlijk altijd uitsluiten dat er een lichamelijke oorzaak is. Het frustreert me dat er binnen de geneeskunde zo weinig hulp mogelijk is bij deze klachten. Dat uitsluiten dat er iets lichamelijks aan de hand is lukt wel. In dit geval zal de cardioloog dat waarschijnlijk doen. Maar daarna is de huisarts weer aan zet. Die heeft te weinig tijd, te weinig kennis en te weinig mogelijkheden om te verwijzen naar andere hulpverleners om echt iets te betekenen.
De lijst van klachten die ik gezien heb mij mensen, die onder andere te maken hebben met stress wordt steeds groter. Pijn in de kaken, syndroom van Tietze, explosieve diarree, boeren, hartkloppingen, pijn onder de voeten, vermoeidheid, psoriasis, diabetes, allergie,benauwdheid, hoge bloeddruk, heftige pijn in de spieren en ga zo maar door.
Een mogelijke aanpak die zinvol is bestaat uit grondig onderzoek, voorlichting, psychische hulp en hulp om lichamelijk – en geestelijk te ontspannen. Dat klinkt heel simpel, maar het is er niet echt. Alleen in langdurige intensieve programma ‘s bij een revalidatie kliniek bijvoorbeeld.
Ik begrijp wel dat dit voor patiënten niet de gemakkelijkste weg is. En ook dat de bestaande structuur van de gezondheidszorg niet zomaar veranderd is. Maar het zou wel heel veel lijden verminderen als het er wel was.