Polaristatie

 

Wij Limburgers zijn er niet zo toe geneigd te zeggen wat we op het hart hebben. Als we het ergens niet mee eens zijn zeggen we daar liever niets over. We bedekken het met de mantel der liefde. Nu kan dat in sommige gevallen heel verstandig zijn,maar het kan ook aan je gaan vreten.

Als je bijvoorbeeld steeds te maken hebt met iemand die zijn rommel niet opruimt terwijl jezelf nogal keurig bent, kan dat behoorlijk gaan irriteren. Of als je ervan houdt op tijd te komen en de ander komt steevast te laat, dan heb je daar op een gegeven moment ook genoeg van.

Nu is het nog niet zo eenvoudig om dingen te zeggen die een ander waarschijnlijk niet leuk vindt. Ik moet me daar tenminste altijd behoorlijk voor overwinnen. Ik heb intussen een aantal dingen geleerd. Het is een blijk van liefde om het wel te doen. Dan is er openheid en zorg je ervoor dat er geen verwijdering ontstaat.

Het is goed om te beginnen met te zeggen hoe je je voelt. Bijvoorbeeld: ik vind het niet fijn om rommel om me heen te hebben. Ik kan dan niet goed werken omdat ik me niet goed kan concentreren. Of ik vind het niet fijn om te laat te zijn want dan heb je geen rust en moet je je haasten.

Dus vooral niet het hoog laten oplopen en dan met kreten komen als: Jij doet altijd…. Want de ander had niets in de gaten, schrikt zich te pletter en denkt: Wat heb ik nu aan mijn fiets hangen!

Vervolgens is het belangrijk om te zeggen wat je wil. Dus : Ik zou het fijn vinden als je de krant opruimt nadat je hem gelezen hebt. Of ik vind het fijn als je op tijd verschijnt op onze afspraak zodat ik me niet hoef af te vragen of je nog wel komt.

Je kunt het gevoel hebben dat anderen je behoeften toch echt wel vanzelf moeten snappen, maar helaas zijn we niet allemaal hetzelfde. En dat gebeurt dus gewoon niet. Het leidt echter heel erg tot wij en zij denken.

Bijvoorbeeld :Alle mensen denken tegenwoordig alleen maar aan zichzelf. Of alle jongeren zijn lui en alleen maar de hele dag met hun smartphone bezig. Of alle winkelpersoneel is onvriendelijk. Het is punt één niet waar en punt twee, je schiet er niets mee op .

Je heb er dus kortom meer aan bijvoorbeeld een jongere erop te wijzen dat hij wel erg veel met dat ding bezig is en dat dat niet erg gezellig is.

Zo voorkom je polarisatie.

 

Geef een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.