Hyperventilatie en de buik

Kattebelletjes 22 Hyperventilatie en de buik 7-7-2018

Van twee kanten hoorde ik onlangs hetzelfde verhaal over hyperventilatie. Dat trof me. Dus het was de moeite waard om te beschrijven. Eén persoon zei: als ik weer spanning krijg door een situatie met mijn familie krijg ik acuut pijn in mijn rug. Ik krijg dus langzaam in de gaten dat mijn rugpijn veroorzaakt wordt door spanning in de spieren als gevolg van stress. Zo merk ik ook dat ik acuut geen lucht meer krijg als ik weer een situatie meemaak die me heel veel kopzorgen bezorgt.
Een ander bouwt veel spanning op als ze in een ruimte is met heel veel mensen waar ze niet zo gemakkelijk weg kan. Haar buik spant dan heel erg aan en ze krijgt dan ook last van benauwdheid en wordt daar vervolgens weer bang van. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Bij al deze psychosomatische klachten zijn er twee wegen om uit de misère te komen. Ontspanning in je lijf oefenen. Bijvoorbeeld de ontspanningsoefeningen van Jacobson. Op het moment dat je het nodig hebt is het dan hopelijk een automatisme geworden. Of je gedachten en gevoelens tot rust proberen te brengen door positievere gedachten tegenover het gepieker proberen te stellen. Eenvoudig is het niet, maar op den duur levert het op.