Ondersteboven vliegers en laagvliegers

Een boek van de Amerikaanse christen psycholoog Jim Wilder heet: Met vreugde man zijn. Hij heeft het speciaal voor mannen geschreven. Hij dacht dat vrouwen over het algemeen er meer over nadenken hoe ze in het leven staan. En dat het misschien wel handig is als er een boek is dat vooral op de belevingswereld van mannen is toe gespitst.

Hi j schrijft bijvoorbeeld hoe verschrikkelijk onthand hij zich voelde toen zijn oudste zoon geboren werd. Hij zegt: Ik had het gevoel dat ik voortdurend weggestuurd werd en dat ik helemaal niets kon in het begin, met dat kindje. Mijn zoon kreeg immers borstvoeding. En de geborgenheid en koestering werd dus gegarandeerd door mijn vrouw die hem vele malen per dag aan de borst had. Hij schrijft het boek dus uiteraard ook als ervaringsdeskundige.

Hij beschrijft de emotionele ontwikkeling van de baby, de peuter en kleuter, de jongen, de adolescent, de volwassen man en de oudere. Hoe het gaat als het goed is en ook als er dingen mis gaan.
Als er bijvoorbeeld om wat voor reden dan ook te weinig of verkeerde zorg en aandacht is voor zo n kleintje kunnen er een aantal dingen gebeuren. Het kind zal hoe dan ook hunkeren naar geborgenheid en op zoek gaan hoe dit te bereiken.

Ik hoorde over een vrouw die als kind veel voor haar moeder had moeten zorgen omdat ze een postnatale depressie had. Ze was toen nog maar een klein meisje.
Op zich is het blijkbaar niet zo n probleem als een kind veel taken heeft. Het is belangrijk dat hij daar ook de waardering voor krijgt die terecht is. Met een depressieve moeder wordt dat waarschijnlijk een beetje lastig verhaal.
Je ziet dan nogal eens dat zo iemand voortdurend blijft zorgen voor alles en iedereen. Maar de pure vreugde om het bestaan en genieten en ontspannen is dan een lastige zaak.

Dit noemt Jim Wilder een ondersteboven vlieger. Dus iemand die de fase van verzorgd en gekoesterd worden min of meer heeft overgeslagen en meteen een rol heeft gekregen die eigenlijk voor later bedoeld was.

Ik hoorde ook een verhaal over een vrouw die autistisch was en nogal door de familie in de watten was gelegd. Daardoor had ze weinig vertrouwen in haar eigen kunnen. Ze bleef voortdurend aan anderen vragen haar problemen op te lossen. Ook dit is een probleem van de emotionele ontwikkeling van een kind waardoor hij later niet de vreugde heeft die zijn leven zo zou verrijken. Zo iemand wordt door Jim Wilder een laagvlieger genoemd.

Ofschoon we misschien in het algemeen meer waardering hebben voor de ondersteboven vlieger zijn beide ontwikkelingen voor die mensen zelf dus heel jammer. En is het fantastisch als het een beetje omgebogen kan worden.