Oud?

Kattebelletjes 21 Oud? 1-7-2018

Al een aantal malen hoorde of zag ik berichten over mensen die op hoge leeftijd nog heel gezond waren. Dat leek me een heel aantrekkelijk vooruitzicht. Nu zag ik het ook in mijn directe omgeving. De docente die de opleiding psychodrama geeft waar ik momenteel mee bezig ben is 80 jaar oud. Ze is zo kwiek als een hoentje. We zitten heel veel op de grond en zij draait daar haar hand niet voor om. Ik moet regelmatig gaan verzitten of een kussen gebruiken. Ook haar geheugen is scherp. En zij denkt snel en zeer adequaat. Als ik bedenk hoeveel werk zij in een week verzet doe ik mijn petje af en zeker als ik bedenk wat zij betekent voor cursisten en cliënten. Zo hoorde ik deze week ook over een mevrouw die hier in de buurt in een stomerij werkt en die 90 is. Ik viel bijna van mijn stoel. Ook zag ik op tv een man van 105 die veteraan was en redelijk fit. Het viel me op dat hij een fiets trim apparaat had staan. Dat gebruikte hij meerdere malen per dag.
Onlangs las in het boek het emotionele DNA van Pierre Capel weer dat er onderzoek is gedaan naar mensen die op hoge leeftijd nog gezond zijn.
Ze komen o.a. voor op Sicilië en nog op een paar plekken in de wereld. Ze hebben een aantal dingen gemeenschappelijk. Ze eten gezond, bewegen veel, ze werken tot op hoge leeftijd, ze spelen met elkaar en ze hebben een grote sociale verbondenheid.
Blijkbaar is het recept actief zijn maar met voldoende rust en ontspanning en verbondenheid. Dat spreekt me aan, al is het voor ons westerlingen lastig om die balans te vinden.