de knuffel

Op tv was een herhaling van een aflevering van de Verwondering, een christelijk interview programma in een mooi boshuis ergens. Een zekere Joseph werd geïnterviewd. Hij had vanaf zijn 24ste bijna 5 jaar in Marokko ten onrechte in de gevangenis gezeten. Hij was er uiteindelijk sterker en wijzer van geworden. Heel bijzonder. Maar hij vertelde ook dat een hele goede hulp voor hem de liefde van zijn moeder was geweest al die tijd. En wat hij het allermeeste gemist had was een regelmatige knuffel van haar. Dat ontroerde me.

En ik dacht: Het is ook zo waar! Dat geldt natuurlijk ook in deze tijd. Natuurlijk is de situatie nu in de verste verte niet te vergelijken met wat die jongen heeft meegemaakt. Maar wat we wel missen is het bij elkaar zijn en zeker het lijfelijk contact.

Ik ben één keer naar mijn dochter gegaan toen mijn kleindochtertje nog even op was. Ze wilde naar me toe en opgepakt worden, maar dat kon natuurlijk niet. En dat kind keek me echt aan met zo’n gezicht van: wat is dit nou? Het aanraken en vasthouden en knuffelen was ze gewend en nu was dat er ineens niet meer. Het gaf mij ook een naar gevoel en ik dacht meteen: Deze situatie wil ik niet meer. Dan maar videocontact of even begroeten terwijl ze in het fietsstoeltje zit.

Het lijkt zoiets simpels die aanraking, maar het is zo belangrijk en waardevol. Ongetwijfeld worden er ook allerlei hormonen aangemaakt bij huid huid contact. Waarschijnlijk oxytocine, het knuffelhormoon, serotonine het gelukshormoon en dopamine het beloningshormoon. Maar ik heb het niet echt opgezocht.

Er bestaat ook zoiets als shantalamassage. Dat gebeurt o.a. in India. Dat betekent gewoon over het lichaam strijken over het gezicht en over de kleding, maakt niet uit. Het gebeurt vaak bij baby ‘s, maar is net zo goed heel fijn voor volwassenen. Dat is geen hocus pocus. Gewoon aanraking op een integere manier natuurlijk. Dat is in veel landen gebruikelijk. Ik zag het ook eens in Australië bij de Aboriginals. Zij doen het van nature. En ze hebben gelijk. Het is kostbaar.

Geef een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.