Hyperventilatie of een paniekaanval. 21-06-2022

Soms kan een mens het gevoel hebben dat hij doodziek is, terwijl zijn lichaam zich eigenlijk aanpast aan de situatie. Dat is het geval bij een hyperventilatieaanval.

Als we namelijk in een gevaarlijke situatie komen hebben we drie natuurlijke beschermingsmechanismen. In volgorde: vechten, vluchten en bevriezen.

Het klassieke voorbeeld is de leeuw. Stel dat je een leeuw tegenkomt. Als je sterk bent of een wapen hebt ga je met hem vechten. Als dat niet lukt, ren je hard weg. Als dat ook niet lukt kruip je in een gat in de grond of in een boom en maakt jezelf onzichtbaar in de hoop dat hij je niet opmerkt.

Ons lichaam past zich acuut aan. Dat gaat vanzelf. Daar hoeven we niets voor te doen. De ademhaling gaat sneller, het hart gaat sneller, de spieren spannen aan en ook ons maagdarmstelsel past zich aan. Kortom: het licaam doet precies wat het moet doen bij een angstige situatie.

Het probleem is alleen dat de angstige situaties in onze westerse wereld er heel anders uitzien dan in het oerwoud met de leeuw ofschoon ze er soms wel op lijken. Bijvoorbeeld als je plotseling onder een auto dreigt te komen.

Meestal echter hebben we te maken met een baas die boos wordt of met een kindje dat ineens heel erg ziek is of huiswerk waar je helemaal niets van begrijpt. Allemaal dingen waarbij vechten en vluchten geen snars helpt.

Het lichaam echter blijft zijn ding doen met alle gevolgen vandien.

Hier is de beschrijving van een paniekaanval door een ervaringsdeskundige.

Snelle hartkloppingen.

Het zweet breekt je uit.

Benauwd op de borst.

Snelle ademhaling en veel te vlug.

Meer in – dan uitademen.

Trillen over het hele lijf.

Aandrang om te poepen.

Diarree.

Het zal duidelijk zijn dat dit inderdaad voelt als heel erg ziek zijn. Daarbij kom je in een cirkel omdat deze klachten bang maken en de angst de klachten weer erger maakt. Dat geef een enorm machteloos gevoel. Ook omdat een ander zich daar heel lastig in kan verplaatsen.

Het is ook niet bepaald gemakkelijk om ervan af te komen. Het helpt al als je weet wat er aan de hand is.

Dit zegt de ervaringsdeskundige die hulp heeft gehad van een ademtherapeut.

Door 6 tellen in – en 8 tellen uit te ademen corrigeer je je hele systeem en nemen de klachten af.

Handen over neus en mond bij het ademen helpt ook.

Ik heb er een boek over met uitleg en goede tips. Verademing van Bram Bakker en Koen de Jong. Ook een aanrader. Sterkte en heel veel succes voor ieder die er last van heeft.