Salutogenese, een feest van gezondheid

Kattebelletjes 30 Salutogenese , een feest van gezondheid 03-09-2018

Voor de tweede keer ging ik afgelopen zaterdag naar een lezing van Birgit Spoorenberg. Dit maal op de Corisberg in Heerlen een prachtige oude boerderij die was omgebouwd tot zorgboerderij.
In een dag van 10 tot 5 die voorbij vliegt, spreekt zij over gezondheid. Voor de pauze theoretische achtergronden over bewegen, voeding , bioritme en stress en na de pauze hoe te handelen in de praktijk. De dag is gratis maar je kunt wel wat in een potje doen om haar te steunen. En de lunch bestaat uit gezonde dingen die mensen hebben meegebracht. Dat is al een feest van delen.
Twee belangrijke elementen worden dan al in de praktijk gebracht.
We eten tegenwoordig heel veel snelle koolhydraten bewerkt brood en pasta, koekjes snoepjes enz. Onze suikerspiegel gaat snel omhoog maar even snel weer omlaag. We hebben daarom voortdurend honger. We worden dus veel te dik. Het is goed om eiwitten en vetten en heel veel groenten en ook wat fruit te eten. Dat verzadigt veel meer.
Bewerkte producten uit de supermarkt bevatten vaak o.a. palmolie. Dat bevat veel omega 6 vetzuur. Dat stimuleert ontsteking. O.a. hart – en vaatziekten hebben te maken met ontsteking.
Samen delen, samen zijn is een goed middel tegen stress omdat het gelukkig maakt. Bij stress maak je veel cortisol waardoor eiwitten worden omgezet in suiker. Eiwitten zijn bouwstoffen voor je lichaam. Die heb je nodig. En van suiker word je weer dik.
Die lunch was dus al een voorbeeld van hoe het anders kan.
Het kleine stukje hierboven laat al zien hoe alle onderdelen van ons leefpatroon in elkaar grijpen en je gezonder of juist zieker kunnen maken.
Ik noem nog drie inspirerende voorbeelden. Een kind met diabetes kwam bij haar. De moeder zei dat hij liever wilde bewegen in de klas en eten als hij behoefte had. Het werd in de praktijk gebracht en de diabetes was weg.
Er schijnt ook een onderzoek te zijn geweest naar de invloed van voeding op depressie. Een gezond dieet hielp ook in dit geval. De populatie in de darmen is van invloed op het serotonine gehalte. Dat heet de hersen-darm as.
Een mevrouw met colitis ulcerosa moest eigenlijk een operatie ondergaan. Zij nam deel aan een leefstijlprogramma en had na 3 maanden geen medicijnen meer nodig.
Iedereen die interesse heeft kan haar website bekijken en naar zo’n dag gaan. Warm aanbevolen!