Op de middelbare school leren kinderen dat het belangrijk is om een proefwerk niet op de laatste avond erin te stampen. Maar dat je integendeel beter verspreid over de week iedere dag een stukje kunt leren.
Inderdaad is dat verstandiger. Om te beginnen is een goede slaap een voorwaarde voor een goede reproductie van het geleerde op school. En als je ‘s avonds laat nog erg actief bent wil de slaap niet zo goed komen.
Maar daar komt nog bij dat het haastwerk wordt met als gevolg dat er stress bij komt kijken. En stress is funest voor het geheugen.
Ik verbaas me er elke keer weer over hoezeer ons lichaam een wondertje is van vernuft. Stress is ongezond voor ons en moet liefst zo snel mogelijk van de baan. Als er dus een situatie is waar stress bij komt kijken vindt ons lichaam dat we dat maar zo snel mogelijk moeten vergeten. Logisch toch ! De structuur in onze hersenen die daar vooral verantwoordelijk voor is heet hippocampus. Dat betekent zeepaardje en is gekozen omdat hij daarop lijkt.
Het kan echter wel lastig zijn. Bijvoorbeeld iemand die licht aan het dementeren is, kan daar wel gestrest van raken. Het gevolg is dat het geheugen nog meer achteruitgaat. Niet fijn.
Maar ook als je een angstig persoontje bent die nogal geneigd is tot piekeren, kun je flink last hebben van dit vergeten.
Om te beginnen is het natuurlijk gewoon lastig als je steeds vergeet waar je ook alweer je sleutels had gelegd en wat je ook alweer zou meebrengen van de supermarkt.
Maar daar komt nog bij dat het fijn is om goede herinneringen te hebben.
Daar word je blij van. Dus hoe meer goede herinneringen hoe meer kans dat je in het algemeen goed gestemd bent.
Raak je ze echter elke keer weer kwijt dan voelt elke tegenslag als een drama. En de gedachte dat ook dit gewoon wel weer een keer goed komt die is haast niet te vinden.
Emoties en alle lichamelijke ervaringen die daarbij horen overvallen ons zomaar. Daar hebben we niets aan te willen. Als dat gevoelens zijn van vreugde en blijdschap bijvoorbeeld omdat we een cadeautje krijgen of onverwacht gecomplimenteerd worden is dat fantastisch. Je krijgt een kleur van blijdschap en je hart zwelt van trots.
Maar als het tegenzit is het heel vervelend. Als je bijvoorbeeld wacht op de uitslag van een Coronatest en dit weer heel veel gevolg heeft voor je werk en vrienden en familie kun je gestrest raken en met buikpijn rondlopen. En het kan zomaar zijn dat allerlei onmacht gevoelens uit het verleden weer de kop opsteken. Voor je het goed en wel doorhebt zit je in een spiraal van negatieve gevoelens.
Op zo’n moment is het heel belangrijk dat je terug kunt vallen op herinneringen aan positieve ervaringen uit het verleden. Ook kun je bedenken welke handvaten je normaal gebruikt om weer in een beter vel te komen zoals een wandeling buiten of een stevige poetsbeurt van de ramen of een bezoekje aan een vriendin, ik noem maar wat. Dan is het dus wel erg handig als je geheugen je niet in de steek laat. Dus is het goed jezelf te trainen in vreugde en dankbaarheid.